Почти 33 години след декемврийската революция от 1989 г., която доведе до падането

...
Почти 33 години след декемврийската революция от 1989 г., която доведе до падането
Коментари Харесай

Много румънци смятат, че страната е по-зле от 1989 г., но мястото и е в ЕС и НАТО

Почти 33 години след декемврийската гражданска война от 1989 г., която докара до падането на комунистическия режим в Румъния, нещата изглежда вървят в неверна посока. Скорошни изследвания, представени от " Аджерпрес ", разкриват, че повече от половината румънци считат, че обстановката в страната е по-лоша от тази през 1989 г., написа " Романия инсайдър ".

Проучванията, стартирани в четвъртък, са осъществени от INSCOP Research в границите на плана " Румънски дневен ред 2050 ", поръчан от Strategic Thinking Group. Университетът в Букурещ, Университетът " Babeş Bolyai " в Клуж-Напока, Политехническият университет в Букурещ, Западният университет в Тимишоара и Университетът по медицина и фармация " Григоре Т. Попа " в Яш са сътрудници в плана.

Първото изследване е извършено сред 23 май и 14 юни, а второто сред 26 септември и 4 октомври. И двете изследвания демонстрират, че повече от половината румънци считат общата обстановка в страната за по-лоша от 1989 г. - 54% от интервюираните в изследването май-юни, надлежно 57,4% в изследването септември-октомври.

Но хората наподобява към момента са оптимисти: 43,5% от интервюираните през май-юни, надлежно 39,1% от интервюираните през септември-октомври, споделят, че общото положение на страната през 2050 година ще бъде по-добро от в този момент.

По-възрастното  " потомство е по един или различен метод разочаровано от разликата сред техните упования през 1989 година и това, което се случва в този момент. От друга страна, има младежи, които не знаят доста за това какво е било преди 1989 г. или какво е било обществото. Например, никой от тях не мисли, че в румънското общество от 1989 година съвсем всичко е липсвало, нямаше независимост на придвижване, стандартът на живот бе извънредно невисок и нямаше съществени неща, като непрекъснат достъп до електричество, гориво или храна ", разяснява ректорът на университета в Букурещ Мариан Преда.

Двете изследвания разкриха също, че 68,4% от румънците са съгласни с прекосяването към екологични източници на сила. Повече от половината от интервюираните споделят, че разноските ще ги накарат да понижат потреблението на сила, до момента в който съвсем три четвърти (72,5%) биха желали да конфигурират фотоволтаични панели.

На въпроса, кои са двата най-важни екологични казуса, пред които е изправена Румъния, 58,4% от запитаните дават отговор противозаконното обезлесяване и 42,6% замърсяването на водата.

Проучването септември-октомври споделя, че една трета (33,3%) от интервюираните са мислили за намиране на работа в чужбина в бъдеще, до момента в който 65,8% са споделили, че не са го обмисляли. 41,5% от румънците считат, че тези, които отиват да работят в чужбина, имат вяра, че в Румъния нямат други възможности.

От друга страна, изследването от май-юни разкрива, че 83,5% от румънците считат, че страната би трябвало да гледа към Запада във връзка с политически и военни съюзи, а точно към Европейския съюз, Съединени американски щати и НАТО.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР